Stoelyoga voor ouderen en mensen met dementie

Gezond ouder worden willen we allemaal

Wat vind ik het fascinerend en fantastisch om te zien hoe rek- en strekbewegingen, adem, concentratie, meditatie en mindfulness oefeningen mensen meer bewegingsvrijheid en innerlijk rust geeft. Het geeft een zorgeloos en plezierig moment! Belangrijk daarvoor is blijven bewegen in combinatie met navoelen en ontspannen.

Gelukkig wordt er in steeds meer zorginstellingen al stoelyoga aangeboden. Waar dit op wekelijkse basis gebeurt zien niet alleen yoga docenten maar ook verplegend personeel en mantelzorgers verbeteringen optreden bij deelnemers. Deelnemers lijken zich beter te voelen, ze glimlachen vaker en hebben meer interactie met hun omgeving.

Stoelyoga voor ouderen is een eenvoudige en plezierige manier van bewegen op of met behulp van een stoel/rolstoel. Je hoeft je er niet voor om te kleden en kunt zelfs de schoenen aanhouden. Door middel van yogaoefeningen zittend op een stoel of rolstoel kan iedereen zijn spieren, gewrichten bewegen en versterken. En dat zonder bang te zijn om te vallen.

Verschil met andere manieren van bewegen
Het verschil met andere manieren van bewegen zit hem in het bewust ademen en het doen van meditatie en mindfulness oefeningen. Dit is goed tegen depressie. Hierdoor kunnen mensen beter slapen en kan stress en angst verminderen.

Yoga is vergelijkbaar met gymnastiek, maar voegt daar zelfs nog iets aan toe. De deelnemers bewegen hun hele lichaam in een rustig tempo, en door ook te concentreren op de adem is het heel ontspannend voor de geest. Tevens wordt er door het doen van ademoefeningen nieuwe prana (levensenergie) in het lichaam gebracht. Deze ademoefeningen masseren ook je organen die dan extra zuurstof en bloed krijgen, waardoor er weer meer energie ontstaat.

Soms komt het voor dat ouderen bepaalde bewegingen fysiek niet meer mee kunnen doen. Juist door ze dan de oefeningen in gedachten mee te laten doen zijn ze toch met hun aandacht in het lichaam en in het hier en nu genietend van dit moment.

Ouderen met dementie
Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op dementie. Daaruit blijkt dat bewegen de kwaliteit van leven vergroot en het ziekteproces iets kan afremmen. Bewegen heeft ook een positief effect op het slaappatroon, eetlust en stemming, communicatieve vaardigheden, angst en onrust. Stoelyoga blijkt hiervoor een krachtig middel. Het zorgt het ervoor dat de kwaliteit van leven toeneemt.

In een groep of individueel aan huis

In groepsverband
Samen in een groep bewegen geeft verbinding met elkaar en gezelligheid.
In de woonkamer van de zorginstelling wordt een mooie kring met stoelen geplaatst. Er kunnen circa 8 deelnemers mee doen (dit aantal is exclusief de mantelzorgers/begeleiders). Deze stoelyoga sessie duurt circa drie kwartier en na afloop drinken we een glaasje water en is het nog even gezellig na genieten met elkaar.

Individueel aan huis
Het voordeel van individueel aan huis of op de kamer van de bewoner in de zorginstelling is dat de oefeningen volledig afgestemd kunnen worden op de persoon. Zo kunnen ook fysio-oefeningen en adem begeleiding geïntegreerd worden. Samen bewegen is fijn, het is een moment van aandacht. Én het is ook echt even een moment voor jezelf. Na afloop wordt er nog gezellig samen een glaasje water gedronken.

Tarieven
Groepssessie 60,00 euro
Individueel aan huis 45,00 euro

Deze tarieven zijn exclusief reiskosten.

WMO of PGB
De stoelyoga individueel aan huis is vergelijkbaar met individuele begeleiding die diverse zorginstanties bieden. Heeft u recht op WMO of PGB, dan kan dit onderdeel zijn van een individueel begeleidingstraject.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Ik heb een AGB code. Dit geeft aan dat er een landelijke registratie is bij de zorgverzekeraar als zorgaanbieder. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt geheel of gedeeltelijk de gemaakte kosten van de stoelyoga. De AGB code staat vermeld op de nota waarmee u de kosten bij uw verzekeraar kunt declareren.

Voor meer informatie en het inplannen van een afspraak kun je altijd vrijblijvend contact opnemen via info@jarayoga.nl.