Hatha Saswitha Yoga

De stijl waarin ik les geef is Saswitha yoga.

Saswitha yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn (geest) waarbij de adem de verbinding vormt. Lichaam, adem en bewustzijn zijn met elkaar verbonden en vormen een drie-eenheid. Als de adem rustig is, wordt de geest kalm en kan het lichaam ontspannen. Bij een kalme geest wordt de adem rustig en het lichaam laat ontspanning toe. Wanneer je je lichaam ontspant, wordt de adem vanzelf rustig en de geest kalm.

Tijdens mijn lessen staat de adem als dragende kracht van de beweging centraal. Dit betekent dat ik je leer om te bewegen op het ritme van de adem en uiteindelijk in een verstilde yogahouding op de adem te blijven concentreren. Mijn lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Of je nu veel of weinig ervaring met yoga hebt of wel of niet lenig bent, het maakt niet uit, deze vorm van yoga is voor iedereen en een ieder kan op zijn eigen niveau meedoen. In mijn lessen besteed ik aandacht aan een veilige sfeer waardoor iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen.

In iedere les oefenen we staande, zittende en liggende lichaamshoudingen; alle mogelijkheden van de wervelkolom en de gewrichten komen aan bod. De houdingen voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht.

Bij de oefeningen is strekking van spieren en ademverdieping van belang als middel tot verruiming. Door bewustwording van de adem wordt deze ruimer en dieper, ontspant het zenuwstelsel en krijgen de inwendige organen meer verse zuurstof, waardoor je je veel energieker gaat voelen. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. De combinatie van oefeningen maakt het lichaam soepel en sterk en brengt het in vorm. De bewegingen en rekoefeningen stimuleren de bloedsomloop en door het lichaam te draaien en te buigen worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. De oefeningen brengen een innerlijke rust teweeg.

Het resultaat is niet alleen een sterk lichaam, maar ook een sterke en heldere geest. Hierdoor kunnen de lessen jouw gevoel van welzijn vergroten en je verder helpen op de weg van innerlijke bewustwording. Je stapt even uit de hectiek van alledag en komt tot rust.

Wat levert Saswitha yoga op?

• Soepele spieren en gewrichten
• Het lichaam wordt soepel en sterk
• Goede doorbloeding
• Afvalstoffen worden afgevoerd
• Innerlijke blokkades en stresshormonen worden opgeruimd
• Ontspant het zenuwstelsel
• Inwendige organen worden voorzien van verse zuurstof
• Innerlijke rust
• Heldere geest
• Je gaat je veel energieker voelen